Tofu to rodzaj twarogu, otrzymywanego z mleka sojowego, które poddawane jest procesowi koagulacji przy użyciu soli, soku cytrynowego, chlorku wapnia lub chlorku magnezu. Z powstałej w ten sposób serwatki i pływającej białej masy wytwarza się „bloki” tofu. Dowiedz się, jakie właściwości oraz wartości odżywcze ma tofu oraz jakim chorobom może zapobiegać.
Właściwości i wartości odżywcze tofu
Tofu ma wysoką zawartością białka sojowego, fosforu i wapnia. Zawiera również fitoestrogeny, czyli związki podobne w działaniu do estrogenów - żeńskich hormonów płciowych. Mogę one m.in. zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów lub złagodzić objawy menopauzy. Fitoestrogeny zawarte w tofu to izoflawony, mające zdolność regulowania zjawisk związanych z niekontrolowanym wzrostem komórek nowotworowych.
Tofu - łagodzenie objawów menopauzy
Jajniki kobiet w okresie menopauzy zmniejszają produkcję hormonów. Efektem tego mogą być uporczywe objawy, takie jak bóle głowy, uderzenia gorąca, wahania nastrojów czy osłabienie. Fitoestrogeny zawarte w tofu regulują pracę jajników i umożliwiają ich normalne funkcjonowanie. Produkty bogate w fitoestrogeny mogą zatem w znacznym stopniu zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości.
Tofu - zmniejszenie ryzyka raka prostaty
Tofu może również uchronić przed rakiem prostaty. Badania, które przeprowadzono w Kalifornii, wykazały, że spożycie jednej szklanki mleka sojowego dziennie prowadzi w ok. 70% do obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty. Kolejne badanie przeprowadzone na mężczyznach zamieszkujących Hawaje wykazało związek pomiędzy spożyciem ryżu i tofu a zmniejszeniem ryzyka rozwoju nowotworu prostaty.
Tofu - obniżenie poziom cholesterolu i ciśnienia
Fitoestrogeny zawarte w tofu mogą w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Mogą między innymi zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz obniżyć ciśnienie tętnicze. Dodatkowo chronią one nasz organizm przed zachorowaniem na osteoporozę, chorobę, która często stanowi spore zagrożenie dla kobiet w okresie menopauzy.
Tofu - czy to dobry produkt dla wszystkich?
Soja zawarta w tofu może powodować uczulenie, dlatego nie jest to najlepszy produkt dla alergików. Ponadto spożywanie produktów sojowych w dużych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Naukowcy z Loughborough University doszli do niepokojących wniosków, dotyczących nadmiernego spożywania produktów sojowych. Wykazali, że wysokie spożycie tofu (czyli co najmniej raz dziennie) ma związek z gorszą pamięcią. Szczególnie dotyczy to osób starszych po 68 roku życia. Okazuje się również, że zawarte w produktach sojowych fitoestrogeny mogą zwiększać ryzyko demencji.
Produkty sojowe w niewielkich ilościach mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, jednak jak widać, we wszystkim musimy zachować umiar. Nie jest to produkt, który może zawitać w naszej codziennej diecie, gdyż może się to wiązać z poważnymi konsekwencjami. Należy zadbać o zbilansowane posiłki i spożywać różnorodne potrawy, które dostarczą nam wszelkich niezbędnych wartości odżywczych.