broCOOLy

Komosa ryżowa - idealna nie tylko dla wegetarian. Właściwości i ciekawe przepisy

Komosa ryżowa, zwana również quinoa, to niezwykła roślina, która ma wiele wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych. Sprawdź główne cechy tego pro...

26 lipiec 2023 /
JO
Czytaj więcej

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pochodzi z archipelagu Wysp Korzennych i pozyskiwana jest ze środkowej części pestki muszkatołowca korzennego. Charakter...

29 lipiec 2021 /
TN
Czytaj więcej

Właściwości odżywcze tofu

Tofu to rodzaj twarogu, otrzymywanego z mleka sojowego, które poddawane jest procesowi koagulacji przy użyciu soli, soku cytrynowego, chlorku wapni...

29 sierpień 2019 /
IS
Czytaj więcej

Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Soczewica ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest źródłem kwasu foliowego, dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, który obniża ciśnienie krw...

13 maj 2019 /
IS
Czytaj więcej

Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka i groch włoski, to roślina strączkowa o wielu właściwościach zdrowotnych. Szczególną popularnością cieszy...

8 kwiecień 2019 /
IS
Czytaj więcej

Masło orzechowe jako składnik diety

Masło orzechowe może być zdrowym składnikiem diety, mimo że jest kaloryczne. Warto pamiętać, aby wybrać produkt o wysokiej zawartości orzechów i po...

4 marzec 2019 /
IS
Czytaj więcej

Jak sól wpływa na organizm?

Sól stanowi jeden z głównym elementów diety człowieka od niepamiętnych czasów. Rola chlorku sodu na przestrzeni wieków zmieniała się. Jest...

4 marzec 2019 /
MA
Czytaj więcej

Czosnek - wspaniała przyprawa i naturalny antybiotyk

Czosnek należy do tej samej rodziny co cebula, szczypiorek i por, a jego bulwa składa się zazwyczaj z 10 ząbków. Czosnek stanowi bardzo ważny eleme...

4 marzec 2019 /
IS
Czytaj więcej

Jarmuż - właściwości i wartości odżywcze

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Jarmuż zawiera...

4 marzec 2019 /
IS
Czytaj więcej