Zdrowe odżywianie opiera się na bardzo prostych zasadach. Dla wielu osób są to sprawy oczywiste, dla innych nadal stanowią czarną magię. Przedstawiamy 5 najważniejszych nawyków żywieniowych, których wprowadzenie w życie może przynieść wiele korzyści oraz przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Regularność posiłków
Ilość posiłków w ciągu dnia nie ma aż tak dużego znaczenia. Powszechnie uznaje się, że najlepiej jeść 5 razy dziennie. Nie ma jednak nic złego w tym, że zdecydujesz się na 3 lub 4 posiłki. Dużo ważniejsza jest regularność ich spożywania. Warto zadbać o stały i powtarzalny rytm oraz dobrać optymalny system funkcjonowania. Organizm nie lubi radykalnych zmian i różnic w ilości spożywanego jedzenia. Nie powinno się zatem jeść 6 posiłków dziennie, a następnego dnia ograniczyć się do śniadania i obiadokolacji. Powinno się spożywać co najmniej 3 posiłki dziennie, aby nie zmniejszyć tempa przemian metabolicznych.
Nawodnienie organizmu
Każdego dnia zaleca się spożyć minimum 2 litry płynów bezkalorycznych. Nawodnienie organizmu to bardzo ważna sprawa, jednak nadal spotyka się osoby, które zapominają o tej zasadzie. Dlaczego przyjmowanie płynów jest tak istotne? Warto pamiętać, że wszystkie procesy, które zachodzą w organizmie, są zależne od wody. Odpowiednie trawienie, praca mózgu czy regeneracja skóry - wszystkie te procesy potrzebują odpowiedniego "paliwa". Organizm bardzo źle reaguje na brak dostatecznej ilości wody. Mechanizmy ograniczające wydalanie wody mogą działać tylko przez kilka godzin. Po ich upływie skutki odwodnienia będą już bardzo odczuwalne.
Ograniczenie spożywania napojów słodzonych
Słodzone napoje dostarczają dużej ilości kalorii i cukru, ale niestety nie dostarczają praktycznie żadnych wartości odżywczych. W tego typu napojach nie znajdziemy dobrego tłuszczu, węglowodanów złożonych czy białka. Nie zawierają one również minerałów i witamin. Po ich spożyciu mamy poczucie sytości, ale prawda jest taka, że są to jedynie puste kalorie. Przyjmowane napoje powinny być bezkaloryczne. Należy ograniczyć spożywanie napojów słodzonych, gazowanych, a nawet soków! Mogą się one wydawać zdrowe, jednak zazwyczaj mają w składzie substancje chemiczne i dużą ilość cukru. Zamiast sięgać po sok w kartonie, zjedz jabłko, banana czy chociażby marchewkę. Świeże owoce są zawsze lepszym wyborem.
Owoce i warzywa
Dieta pozbawiona warzyw i owoców nie jest pełnowartościowa. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są bowiem witaminy i minerały, które znajdziemy właśnie w tych zdrowych przekąskach. Owoce i warzywa chronią przed chorobami układu krwionośnego, wzmacniają odporność i gaszą pragnienie. Warto jeść wszelkie dostępne gatunki warzyw sezonowych, w zależności od pory roku. Latem i wiosną powinno się jeść wszystko to, co świeże. Jesienią i zimą, jeśli nie ma możliwości jedzenia świeżych warzyw, warto wprowadzić do diety, przetwory, kiszonki i mrożonki. Do każdego posiłku głównego powinno się dodawać dwa gatunki warzyw.