Prawdziwi kawosze mogą być oburzeni samym pomysłem zamiany ich ukochanej kawy na zbożową. Panuje opinia, że tylko kofeina zawarta w kawie naturalnej może dodać nam energii, gdy dopada nas zmęczenie i ziewamy znudzeni. Dlaczego warto mimo wszystko sięgnąć po kawę zbożową i jakie właściwości posiada?
Wspomaganie odchudzania i pobudzenie mózgu
Kawa zbożowa produkowana jest z jęczmienia, żyta, korzeni cykorii i buraka cukrowego. Zawiera dużą ilość błonnika, który daje poczucie sytości oraz poprawia perystaltykę jelit. Wypicie kubka kawy zbożowej sprawia, że czujemy się najedzeni i przechodzi nam ochota na podjadanie między posiłkami. Choć najczęściej piją ją dzieci i kobiety w ciąży, to jej smak i aromat powinien zachęcić każdego. 200 ml kawy bez dodatku cukru czy mleka zawiera jedynie od 8 do 15 kalorii! Kofeina zawarta w zwykłej kawie podnosi ciśnienie i pobudza organim, ale kawa zbożowa pobudza mózg i poprawia koncentrację! Dzięki niej możemy wpaść na kreatywne pomysły i lepiej skupić się na swojej pracy. Kawa zbożowa pobudza i korzystnie wpływa na nasz mózg, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów.
Wypłukiwanie magnezu
Kawa zbożowwa, w przeciwieństwie do zwykłej, nie wypłukuje magnez z naszego organizmu. Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Usprawnia pracę szarych komórek i stabilizuje funkcje układu nerwowego. Warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu. Poza tym, magnez chroni nasze serce i korzystanie wpływa na metabolizm. Działa uspokajaąco, zwiększa naszą odporność na stres, poprawia pamięć i myślenie. Magnez ma mnóstwo ważnych zadań, dlatego nie warto pozbywać się go ze swojego organizmu. Wypłukiwanie magnezu skutkuje również potrzebą jego uzupełniania, a jak dobrze wiemy, dużo magnezu znajdziemy np. w czekoladzie. Może warto jednak zmienić swoje nawyki i sięgnąć po kawę zbożową, zamiast picia zwykłej i uzupełniania wypłukanego magnezu, poprzez jedzeni słodkości?
Źródło wapnia, wielu witamin i minerałów
Kawa zbożowa zawiera również wapń, który w odpowiednim stężeniu powoduje, że mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi. Właściwe stężenie tego pierwiastka odpowiada także za sprawne mięśnie, odprężone nerwy, poodny nastrój i zdrowy sen. Wapń jest szczególnie istotny w okresie dorastania, ale dorośli również powinni zadbać o dostarczenie jego dostatecznych ilości. Warto wspomnieć, że kofeina posiada duże ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia. Kawa zbożowa zawiera także wiele witamin i minerałów. Jest źródłem między innymi żelaza, potasu, fosforu, cynku i witamin z grupy B. Zawarta w kawie zbożowej cykoria korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i poprawia przemianę materii. Dodatkowo kawa zbożowa łagodzi podrażnienia śluzówek naszego układu pokarmowego i nie zakwasza naszego organizmu.