W ostatnich latach można obserwować boom na dietę bezglutenową. Jedni twierdzą, że to tylko sztucznie stworzona moda, inni zaś w końcu mają szerszy dostęp do produktów, które nie mają negatywnego wpływu na ich zdrowie. Mimo coraz większej liczby produktów oznaczonych, jako „bezglutenowych”, za każdym razem trzeba dokładnie czytać ich skład.
Co to jest gluten?
Gluten jest to białko roślinne, występujące w niektórych rodzajach zbóż. Najwięcej jest go w pszenicy, nieco mniej w jęczmieniu, a jeszcze mnie w życie. Czasem można się też spotkać z informacją, że gluten występuje w owsie. Nie jest to prawdą. Owies w swoim składzie nie zawiera glutenu. Jednak fakt, że jest on uprawiany w otoczeniu zbóż, które gluten posiadają, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że i owies jest silnie zanieczyszczony glutenem np. z pszenicy. Wybierając zatem płatki owsiane, szukajmy tych, które opatrzone są napisem „bezglutenowe”. „Klejące” właściwości glutenu sprawiają, że produkty powstałe na ich bazie są elastyczne, a ich ciasto łatwo się lepi i ugniata.
Nietolerancja glutenu – objawy:
-
wzdęcia, bóle brzucha, częste rozwolnienia, nietolerancja laktozy
-
opóźnienie rozwoju somatycznego i powikłania, niepowodzenia ciążowe (martwe porody, poronienia), wczesne przekwitanie, niepłodność męska
-
niedobory stanu odżywiania – krzywica, niedokrwistość niedobarwliwa, wczesna osteoporoza
-
a także niektóre choroby przewlekłe, takie jak: cukrzyca typu 1, przewlekłe zapalenie wątroby, nawrotowe afty jamy ustnej, nowotwory jelita itp.
Jeśli zaobserwowałeś u siebie któreś z tych objawów, powinieneś skonsultować się z lekarzem, który następnie skieruje Cię na badania w kierunki nietolerancji glutenu.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: ziemniaki, soja, proso, gryka, kukurydza, ryż, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Jak widać wybór jest dość duży, dlatego nie ma się co przejmować tym, że „dieta bezglutenowa bardzo ogranicza”. Trzeba się jednak liczyć z tym, że konsystencja produktów bezglutenowych nie jest tak spójna, przez co łatwiej mogą się kruszyć.
Czego nie jeść na diecie bezglutenowej?
Będąc na diecie bezglutenowej, przede wszystkim nie możesz jeść tradycyjnego pieczywa i wszelkich wyrobów zawierających mąkę pszenną. Gluten znajduje się niemalże we wszystkich dostępnych na rynku produktach zbożowych. Co więcej, ogromna ilość słodyczy (ciast, herbatników) bazuje właśnie na mące pszennej. Ponadto, mając nietolerancję glutenu, musimy odstawić także kawę zbożową.