Sól stanowi jeden z głównym elementów diety człowieka od niepamiętnych czasów. Rola chlorku sodu na przestrzeni wieków zmieniała się. Jest to jeden z najprostszych oraz najtańszych środków konserwujących. Najważniejszą rolą soli jest intensyfikacja smaku w potrawach. Stanowi również ważny składnik technologiczny przy wyrobach wędlin, serów i pieczywa.
Skład chemiczny soli
Zarówno chlor jak i sód pełnią ważne role w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Są głównym składnikiem płynu pozakomórkowego. Odpowiadają za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową. Sód wpływa na transport składników odżywczych do komórek organizmu, ma wpływ na prawidłową pobudliwość tkanki mięśniowej i nerwowej. Chlor i sód mają udział w wchłanianiu i trawieniu związków odżywczych takich jak aminokwasy i węglowodany. Ze względu na wysoką ilość spożywanej soli przez społeczeństwo, niedobory tych pierwiastków zdarzają się bardzo rzadko.
Czym grozi zbyt duże spożycie soli?
Największym problemem związanym ze spożyciem soli jest nadmiar związanego z tym spożycia sodu. Polacy solą nałogowo. Spożycie większej ilości niż zalecana sodu przez wiele lat prowadzi do niekorzystnych zmian w organizmie. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, osteoporozy, może nawet mieć związek ze zwiększoną szansa na nowotwór żołądka. Również zbyt wysoki poziom spożywanej soli w diecie dziecka prowadzi do rozwoju nadciśnienia i może mieć zgubne konsekwencje w dorosłym życiu.
Raport WHO informuje, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 gramów. Obrazując jest to ilość soli jaka zmieści się w płaskiej łyżce do herbaty. W tej ilości uwzględniona jest już sól, którą zawierają przetworzone produkty spożywcze. Warto zapoznać się z tabelą składników odżywczych produktów spożywczych, w której przedstawiona jest ilość soli w danych produkcie. Rzeczywista ilość spożywanej soli przez Polaków jest 2-3 razy większa od zalecanej. Dietetycy alarmują, by nie dosalać już przetworzonych produktów. Intensywniejszy smak można osiągnąć również poprzez redukowanie wody w potrawach. Jest to o wiele zdrowszy proces niż standardowe dosalanie.
Produkty z największą zawartością soli
- Ser
- Wędliny
- Warzywa w puszkach
- Gotowe sosy
- Ryby wędzone
- Gotowe soki warzywne
- Pieczywo
Powodem zwiększonej ilości soli w tych produktach związane jest z wykorzystaniem chlorku sodu w ich produkcji. Sól jest również stosowana do konserwacji np. ryb wędzonych. Sól jest też stosowana głównie w celu zwiększenia intensywności smaku tanim kosztem, gdyż jej średnia cena jest mniejsza od ceny przypraw.