Komosa ryżowa, zwana również quinoa, to niezwykła roślina, która ma wiele wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych. Sprawdź główne cechy tego produktu oraz poznaj ciekawe przepisy z jego wykorzys... Czytaj więcej
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa pochodzi z archipelagu Wysp Korzennych i pozyskiwana jest ze środkowej części pestki muszkatołowca korzennego. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i słodka... Czytaj więcej
Właściwości odżywcze tofu
Tofu to rodzaj twarogu, otrzymywanego z mleka sojowego, które poddawane jest procesowi koagulacji przy użyciu soli, soku cytrynowego, chlorku wapnia lub chlorku magnezu. Z powstałej w ten sposób se... Czytaj więcej
Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Soczewica ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest źródłem kwasu foliowego, dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi. W soczewicy znajdują się również taniny, czyli ... Czytaj więcej
Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze
Ciecierzyca, znana również jako cieciorka i groch włoski, to roślina strączkowa o wielu właściwościach zdrowotnych. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni arabskiej, gdzie przyrządza się z ni... Czytaj więcej
Masło orzechowe jako składnik diety
Masło orzechowe może być zdrowym składnikiem diety, mimo że jest kaloryczne. Warto pamiętać, aby wybrać produkt o wysokiej zawartości orzechów i pozbawiony cukru oraz utwardzonych tłuszczów. Sprawd... Czytaj więcej
Jak sól wpływa na organizm?
Sól stanowi jeden z głównym elementów diety człowieka od niepamiętnych czasów. Rola chlorku sodu na przestrzeni wieków zmieniała się. Jest to jeden z najprostszych oraz najtańszych środków... Czytaj więcej
Czosnek - wspaniała przyprawa i naturalny antybiotyk
Czosnek należy do tej samej rodziny co cebula, szczypiorek i por, a jego bulwa składa się zazwyczaj z 10 ząbków. Czosnek stanowi bardzo ważny element kuchni, a jego zastosowanie kulinarne jest bard... Czytaj więcej
Jarmuż - właściwości i wartości odżywcze
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Jarmuż zawiera dużo białka, błonnika, witamin - głównie C i K or... Czytaj więcej
Bataty – alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków
Batat (łac. Ipomoea batatas) nazywane jest również słodkim ziemniakiem, patatem, kūmarą lub wijcem ziemniaczanym. Bataty historycznie pochodzą z Ameryki Środkowej, choć dziś uprawiane są p... Czytaj więcej