Krewetki są najłatwiej dostępnymi owocami morza w Polsce. Pasują zarówno do dań zimnych jak i ciepłych. W krajach śródziemnomorskich podaje się je najczęściej jedynie w akompaniamencie oliwy z oliwek lub soku z cytryny. Można je smażyć, grillować, gotować. Stanowią idealny dodatek do sałatek i makaronów przez co ilość przepisów na krewetki jest nieskończona.
Krewetki wciąż uważane są w Polsce za nowość. Warto przypomnieć ,że krewetki lądowały już na stołach magnatów za rządów Augusta III. Swoją popularność zwiększyły w okresie międzywojennym. Po wojnie przestały być importowane do Polski.
Składniki:
- ok. 125 gram krewetek
- 100 gram kaszy gryczanej nie palonej
- 1 por
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej lub w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jeżeli nie udało nam się kupić świeżych krewetek nic nie szkodzi, mrożone też świetnie nadają się do tego przepisu.
- Rozmróź, opłucz i osusz krewetki.
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Białą część pora przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Obrać i zetrzeć czosnek na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni zagrzać oliwę, podsmażyć krótko krewetki z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na talerz.
- Do tej samej patelni dolać łyżkę oliwy i dusić na niej pora pod przykrywką przez 3 minuty.
- Do pora dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę i smażyć przez 5 minut.
- Do patelni dodać kaszę i krewetki. Podsmażyć przez chwilę.
- Serwować z posiekaną natką pietruszki.