Krewetki smażone z kasza

Krewetki smażone z kasza

Krewetki są najłatwiej dostępnymi owocami morza w Polsce. Pasują zarówno do dań zimnych jak i ciepłych. W krajach śródziemnomorskich podaje się je najczęściej jedynie w akompaniamencie oliwy z oliwek lub soku z cytryny. Można je smażyć, grillować, gotować. Stanowią idealny dodatek do sałatek i makaronów przez co ilość przepisów na krewetki jest nieskończona.

Krewetki wciąż uważane są w Polsce za nowość. Warto przypomnieć ,że krewetki lądowały już na stołach magnatów za rządów Augusta III. Swoją popularność zwiększyły w okresie międzywojennym. Po wojnie przestały być importowane do Polski.

Składniki:

  • ok. 125 gram krewetek
  • 100 gram kaszy gryczanej nie palonej
  • 1 por
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej lub w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jeżeli nie udało nam się kupić świeżych krewetek nic nie szkodzi, mrożone też świetnie nadają się do tego przepisu.

  1.  Rozmróź, opłucz i osusz krewetki.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną.
  3. Białą część pora przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Obrać i zetrzeć czosnek na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na patelni zagrzać oliwę, podsmażyć krótko krewetki z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na talerz.
  6. Do tej samej patelni dolać łyżkę oliwy i dusić na niej pora pod przykrywką przez 3 minuty.
  7. Do pora dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę i smażyć przez 5 minut.
  8. Do patelni dodać kaszę i krewetki. Podsmażyć przez chwilę.
  9. Serwować z posiekaną natką pietruszki.

Podobne artykuły

Napisz komentarz