Kurczak teriyaki – przepis fit

Kurczak teriyaki – przepis fit

To mit, że dania fit są niesmaczne. Ta obiadowa propozycja fit nie dość, że jest bogata w białko (z mięsa) i witaminy (z warzyw), to aromatyczny sos teriyaki przesądza o atrakcyjności tego dania fit, które jest po prostu przepyszne.

Teriyaki to w uproszczeniu technika wywodząca się z Japonii, która polega na pieczeniu bądź gillowaniu mięsa w specjalnej marynacie zwanej tare. Bazowymi skłądnikami tej marynaty są: sos sojowy, cukier lub miód oraz słodkie sake – mirin (to przyprawa znana i używana przede wszystkim w krajach azjatyckich). W Japonii najczęściej przyrządza się w ten sposób ryby, na Zachodzie zaś dominuje mięso w marynacie teriyaki.

Składniki:

  • dwie piersi kurczaka
  • 200 g mrożonych brokułów
  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm imbiru
  • sok z limonki
  • łyżka oleju (do smażenia)
  • sezam (opcjonalnie)

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ugotuj również brokuły. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę, dodaj sos sojowy, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), sok z limonki oraz starty imbir. Smaż całość przez ok. 2-3 min, aż poczujesz aromatyczny zapach czosnku. Dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj całość. Pokrój w kostkę cebulę i paprykę – dodaj je na patelnię, wymieszaj i duś pod przykryciem do momentu, aż kurczak będzie miękki i soczysty. Na talerz nałóż ryż, kurczaka oraz brokuły. Całość możesz posypać sezamem (opcjonalnie).

Podobne artykuły

Napisz komentarz