Masło orzechowe może być zdrowym składnikiem diety, mimo że jest kaloryczne. Warto pamiętać, aby wybrać produkt o wysokiej zawartości orzechów i pozbawiony cukru oraz utwardzonych tłuszczów. Sprawdź, jakie właściwości ma masło orzechowe i dowiedz się, jak wpływa na nasze zdrowie.
Pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe
Zwykło się mawiać, że orzeszki są wysokokaloryczne, dlatego powinno się ich unikać. Oczywiście to straszna bzdura! Masło orzechowe jest bogate w pożyteczne nienasycone tłuszcze. Pomagają one w spalaniu tkanki tłuszczowej, co potwierdzają badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim - Harvard School of Public Health. Kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu, szybciej traciły zbędne kilogramy, niż te, które nie spożywały masła. Pierwsza grupa kobiet, zamiast wybierać wysokokaloryczne przekąski, sięgała po masło orzechowe. Kobiety z drugiej grupy zaczęły sięgać po ciastka, czekoladę i czipsy. Warto również odróżniać tłuszcze nasycone od nienasyconych, zawartych właśnie w maśle orzechowym.
Witaminy i cenna niacyna
Orzeszki arachidowe są źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Masło orzechowe zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E. Oprócz wymienionych witamin masło orzechowe zawiera również niacynę. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Masło zawiera także kwas foliowy, który spełnia ważne funkcje w rozwoju człowieka już od najmłodszych lat. Masło orzechowe dostarcza także lekkostrawnego białka roślinnego, które jest niezbędne w diecie każdej osoby, która ograniczyła lub całkowicie zrezygnowała ze spożywania mięsa.
Masło orzechowe a dieta
Spożywanie masła orzechowego może zaspokoić potrzebę jedzenia niezdrowych przekąsek i słodyczy. Dzięki temu, zamiast pustych kalorii i szkodliwych tłuszczów, dostarczamy swojemu organizmowi białko, witaminy i minerały. Dieta z masłem orzechowym może przyczynić się do pozbycia się zbędnych kalorii. Tradycja spożywania masła orzechowego narodziła się w USA. Silnie zakorzeniła się również w krajach europejskich np. w Holandii. W ostatnich latach masło orzechowe zwiększyło swoją popularność również w Polsce. Coraz popularniejszym śniadaniem stały się kanapki, omlety i owsianki z tym pysznym orzechowym dodatkiem. Ponadto świetnie komponuje się z ciastami i kremami.