Stal nierdzewna to materiał najczęściej wykorzystywany do produkcji mebli gastronomicznych. Popularność w tej branży zawdzięcza ona swoim licznym zaletom, dzięki którym meble są wytrzymałe i funkcjonalne. Zakupując wyposażenie do swojej restauracji, kawiarni czy innego lokalu warto więc postawić na meble stworzone właśnie z tego tworzywa. Przedstawiamy skąd tak duża popularność tego materiału, a także to, jak szeroko jest on stosowany w gastronomii.
Typy mebli gastronomicznych
W lokalu gastronomicznym nie jest możliwe, by korzystać z tradycyjnych mebli. Nie są one wystarczająco odporne i trwałe. W produkcji wyposażenia gastronomicznego często sięga się po stal nierdzewną. Wykonuje się z niej najczęściej blaty, stoły i szafki. Z tego materiału tworzy się także zlewy, regały magazynowe, regały do chłodni i wiele innych. Okazuje się, że da się kompletnie wyposażyć swój lokal gastronomiczny meblami stworzonymi właśnie ze stali nierdzewnej. I warto to zrobić, gdyż idealnie się sprawdzą. A dlaczego? Wystarczy przekonać się o właściwościach stali nierdzewnej.
Zalety mebli ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna na wiele właściwości, które świetnie wykorzystać w kuchni, gdzie często panują wilgoć i wysoka temperatura. Meble gastronomiczne powinny być odporne na działanie przede wszystkim tych czynników. Stal nierdzewna nie daje się korozji. Nie straszna jej także wysoka temperatura. Można mieć pewność, że meble nie odkształcą się ani nie stopią pod jej wpływem. Co więcej, są one także odporne na działanie czynników chemicznych. Meble ze stali nierdzewnej trudno zarysować i uszkodzić. Posiadają one jeszcze jedną zaletę: są łatwe do utrzymania w czystości. Ich mycie przebiega szybko i sprawnie. Dzięki temu, nawet po kilku latach mogą prezentować się jak nowe. Są one też bardzo wygodne w użytkowaniu, skutecznie usprawniając pracę zespołu na co dzień. Nic dziwnego, że ze stali nierdzewnej produkuje się również sztućce i mniejsze akcesoria kuchenne oraz naczynia. Meble gastronomiczne nierdzewne do najlepszy wybór do lokalu gastronomicznego, bez względu na jego charakter. Stal nierdzewna z wielu powodów stała się materiałem numer jeden w produkcji akcesoriów kuchennych i wyposażenia gastrotomii. Meble ze stali nierdzewnej to inwestycja na lata. Są one funkcjonalne, ale też estetyczne. Nie trzeba przejmować się wysoką temperaturą, wilgocią, korozją czy uszkodzeniami fizycznymi. Stal nierdzewna na dobre zagościła w branży gastronomicznej i to właśnie temu tworzywu warto zaufać.