Prosty przepis na ciastka owsiane

Prosty przepis na ciastka owsiane

Myślisz, że na diecie musisz się głodzić, albo że już nie pozostanie Ci ani odrobina przyjemności z jedzenia? Wcale nie musi tak być. Ciastka owsiane będą wyśmienitą zdrową przekąską, która pozwoli Ci przetrwać chwilę słabości, kiedy zapragniesz zjeść coś słodkiego.

Owies zawiera dużą ilość witaminy E, która jest znanym przeciwutleniaczem, chroni nas przed miażdżycą, zawałem oraz spowalnia procesy starzenia. Ponadto w owsie znajduje się błonnik, witaminy z grupy B, sole mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, miedź, selen, mangan, magnez oraz lecytyna. Ponadto, owies obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwnowotworowo, moczopędnie i uspokajająco. Dobrym pomysłem jest jedzenie owsianki na śniadanie. Po niej Twoja energia będzie uwalniać się stopniowo – nie tak, jak w przypadku mocno przetworzonych słodyczy, gdzie tuż po ich zjedzeniu cukier „nam skacze”, by za jakieś pół godziny zmniejszyć nasz poziom energii poniżej stanu początkowego.

Prosty przepis na ciastka owsiane

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • miód (do smaku)

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp płatki owsiane, przesianą mąkę, ziarna. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, jajka, ewentualnie miód (do smaku). Wymieszaj całość. Jeśli masz czas, dobrze jest odstawić masę na około pół godziny. Nabieraj masę łyżką stołową i nakładaj na blachę, formując koła. Spłaszcz delikatnie. Piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor.

Podobne artykuły

Napisz komentarz