Dieta oczyszczająca – jak zacząć, dla kogo?

Dieta oczyszczająca – jak zacząć, dla kogo?

Wraz z nadchodzącą wiosną wielu z nas odczuwa potrzebę, aby zrobić porządku wokół siebie. Nie tylko umyć okna, żeby ułatwić słońcu głaskanie nas wyczekanymi promieniami, nie tylko przeorganizować szafę i wymienić w niej zimowe ubrania na letnie. Wraz ze zmianą pogody na zewnątrz chcemy poczuć się lżej we własnym ciele. Coraz bardziej odsłonięte ciuchy odsłonią także nasze oponki wyhodowane przez zimę. Dlatego pierwszym krokiem w zrzucaniu zbędnych kilogramów powinno być oczyszczenie organizmu.

Detoks to odtrucie organizmu poprzez wyeliminowanie produktów zwierzęcych (mięsa, ryb i nabiału), a także cukru, alkoholu, kawy, czarnej herbaty i innych niezdrowych używek. Oczyszczanie powinno trwać od kilku dni do kilku tygodni. Produktami dozwolonymi są jedynie owoce i warzywa, ewentualnie produkty zbożowe (razowe pieczywo). Niektóre z warianty detoksu mogą przypominać bardziej głodówkę. Pozytywnym skutkiem ubocznym detoksu jest utrata kilogramów i poprawa wyglądu skóry – znikają wypryski, niedoskonałości, a kondycja skóry wyraźnie się poprawia.

Dla kogo jest oczyszczanie organizmu?

Jeśli codziennie rano budzisz się zmęczony, często boli Cię głowa, stawy, łatwo łapiesz przeziębienia. Wtedy warto rozważyć zrobienie wiosennego detoksu organizmu. Oczywiście nasze ciało ma swoje, naturalne sposoby oczyszczania. Jeżeli jednak toksyn jest bardzo dużo, takie oczyszczanie prawdopodobnie Ci posłuży. Należy jednak wiedzieć, że są różne rodzaje zatruć organizmu. Są osoby zatrute metalami ciężkimi, ze spowolnioną pracą jelit na skutek diety niskobłonnikowej lub „zakwaszone” jedzeniem bogatym w cukier – jelitach takich osób znajdują się patogeny cukrolubne. Dlatego tak istotna jest konsultacja z dietetykiem przed rozpoczęciem detoksu. To specjalista ustali, pod jakim kątem należy przeprowadzić oczyszczanie. Niezależnie od rodzaju problemu podczas oczyszczania zawsze powinniśmy wyeliminować z codziennego menu alkohol, kawę, herbatę, a także produkty smażone i klasycznie grillowane. Pewnym przeciwwskazaniem są m.in. poważne schorzenia układu pokarmowego, moczowego i krążenia. Oczyszczania nie zaleca się również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jak zrobić detoks – podstawy

1. Codziennie wypijaj przynajmniej 2 l wody.

2. Jedz warzywa i owoce bogate w błonnik (to on usuwa z jelit metale ciężkie, cholesterol, cukier).

3. Pij świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne – dzięki płynnej formie organizm nie będzie musiał zużywać energii na bardziej skomplikowane trawienie.

4. Jedz produkty pełnoziarniste (razowe pieczywo i makaron, brązowy ryż), bo zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik pokarmowy czyści jelita, usuwając z organizmu niestrawione resztki pokarmowe.

5. Pij napary z ziół (dziurawca, czystka, rumianku, kopru włoskiego).

6. Raz dziennie zjadaj produkt probiotyczny, np. kefir, jogurt, ogórek kiszony, kapustę kiszoną lub wypijaj pół szklanki soku z kiszonek.

Nasz organizm ma doskonałe narzędzie w postaci wątroby, która jest samowystarczalna w tym zakresie, a jedyne, czym możemy wspomóc jej działanie, to zdrowa, zbilansowana dieta, stosowana przez cały czas, a nie pod wpływem emocji czy mody.

Podobne artykuły

Napisz komentarz