Zdrowe śniadanie - co powinniśmy jeść o poranku?

Zdrowe śniadanie - co powinniśmy jeść o poranku?

Zdrowe śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinno ono dostarczać nawet 30% całodziennej wartości kalorycznej naszej diety. Pożywny posiłek o poranku zapewni nam energię, zwiększy kreatywność i poprawi koncentrację. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgnąć, by przygotować pełnowartościowe śniadanie. 

Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia

Zdrowy i pożywny posiłek o poranku ma za zadanie dostarczyć nam energię na pierwszą połowę dnia. Powinniśmy uwzględnić go w naszej porannej rutynie i zadbać, by był prawidłowo zbilansowany. Jeśli w ciągu dnia spożywamy 3 posiłki, nasze śniadanie powinno dostarczać nawet 30% dziennej wartości kalorycznej naszej diety. Jeśli natomiast spożywamy 4 lub 5 posiłków - powinno ono stanowić ok. 25% zapotrzebowania kalorycznego. Śniadanie powinno dostarczyć nam odpowiednią ilość węglowodanów, zarówno łatwo przyswajalnych, jak i tych dłużej trawionych. W naszym porannym posiłku powinny znaleźć się produkty białkowe i tłuszczowe. Śniadanie powinno zawierać produkty, które znajdują się we wszystkich piętrach piramidy żywienia. Musimy również zadbać o ich różnorodność - produkty zbożowe, dobrej jakości tłuszcze, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego oraz owoce i warzywa.

Zdrowe śniadanie - jakie produkty wybrać?

W przypadku produktów zbożowych najlepszych wyborem są płatki zbożowe oraz pełnoziarniste pieczywo. Produkty te są źródłem błonnika, węglowodanów złożonych oraz witamin i składników mineralnych. Warto ograniczyć spożywanie pieczywa pszennego, słodkich bułek czy płatków czekoladowych, które dostarczają cukrów prostych. Dobrym pomysłem może być natomiast samodzielne przygotowanie musli. Do tego celu można wykorzystać m.in. płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i suszone owoce. Musli można zjeść z jogurtem naturalnym bez dodatku cukru lub mlekiem - najlepiej o zawartości tłuszczu nie większym niż 2%. Na śniadanie doskonale sprawdzą się również maślanki, twarogi i sery żółte, które stanowią źródło wapnia i białka zwierzęcego. Do śniadania warto również włączyć owoce i warzywa oraz orzechy i nasiona, które dostarczają witamin i składników mineralnych. Świetnym wyborem na śniadanie są również jaja, chude wędliny oraz ryby np. łosoś.

Korzyści z jedzenia śniadań

Dlaczego jedzenie śniadania jest takie ważne? Rozpoczęcie swojego dnia od spożycia pełnoziarnistych produktów zbożowych, produktów mlecznych oraz owoców i warzyw przyczynia się do poprawy pamięci i zwiększenia funkcji poznawczych. Ponadto jedzenie śniadań wpływa na poprawę koncentracji i kreatywność, zmniejszenie ilości popełnianych błędów oraz niweluje efekt zmęczenia. Spożywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków o poranku pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Niejedzenie śniadania może mieć negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie oraz pogarszyć funkcjonowanie naszego organizmu.

Podobne artykuły

Napisz komentarz